2016-02-13
Koktajl arbuzowo-truskawkowy z białą czekoladą i rumem
SKŁADNIKI:- 800 g miąższu arbuza (zważonego bez skóry), około 1/4 średniego arbuza
- 350 g truskawek
- 50 g białej czekolady
- 1 pełna łyżka stołowa płynnego miodu (około 25 ml)
- 2 - 3 łyżki białego rumu lub kokosowego Malibu
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli mamy czas i ochotę schładzamy arbuza i truskawki w lodówce. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę, miód i rum. Ciągle mieszając roztopić czekoladę i połączyć składniki w jednolity sos (jeśli chcemy możemy chwilkę pogotować, wówczas cały alkohol wyparuje pozostawiając jedynie smak). Odstawić do przestudzenia na czas przygotowania owoców.
Do pojemnika blendera włożyć miąższ arbuza (bez pestek) oraz cały sok jaki z niego wyciekł, dodać truskawki (bez szypułek) oraz sos z białej czekolady i krótko zmiksować, tak aby pozostały drobinki owoców. Wstawić do lodówki do schłodzenia lub od razu podawać. Można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce przez kilka godzin do czasu podania.
Źródło: kwestiasmaku.com